top of page

European Shiatsu Congress 2020

(Verslag door Peter Albrecht)

Op 4-5-6 september ging ondanks Covid het Europese Shiatsu Congres door. Enkele leraars konden niet komen door quarantaine-maatregelen en/of de onmogelijkheid om te vliegen. Een behoorlijk aantal leraars was toch van de partij, live of via live-streaming. Heel mooi om te zien hoe Shiatsu leeft in Europa, tal van interessante workshops en lezingen werden door zo’n 300 deelnemers gevolgd, op diverse locaties. Er was ook de mogelijkheid om livestream te volgen. Een tiental mensen van Shinzui waren aanwezig, wat ik heel plezierig vond, de verbondenheid tussen ons was heel levendig. Er was zelfs iemand die er als vrijwilliger was en dat bleek een intense ervaring.

De workshops die ik volgde waren elk op zijn manier heel boeiend. Elke leraar heeft een authentieke Shiatsu-weg gevonden. Het kwam me voor als een proeverij, vele soorten hapjes met verschillende smaken werden aangeboden.


Ik vernoem slechts enkele workshops die ik volgde:

Dao Yin Qi Gong bij Henny Eleonora. Het was voor mij interessant om eens een andere leraar te volgen, ik herkende in deze stijl veel van mijn leraar, een heel meditatieve, tussen hemel en aarde beoefening. Van de workshop van Sasaki Sensei onthoud ik vooral enkele simpele technieken rond de heupen en de knieën.

The Extraordinary potential of the Girdle Vessel door Suzanne Yates was heel nieuw voor mij, vooral de behandeling als de ontvanger recht staat, geknield of in de kindhouding is. De aandacht voor de Dai Mai is essentieel in haar werk als vroedvrouw en het behandelen van vrouwen, voor, tijdens en na de zwangerschap.

Joyce Vlaarkamp gaf een sterke en eenvoudige workshop rond het Innerlijke Landschap van de Taoisten. Het werd een workshop rond diagnose en behandeling van de buik, hartstreek of hoofd.

En zo kan ik nog een eindje doorgaan, superboeiend dus. Maar het Congres is nog niet voorbij, Er volgt een streaming event in oktober waar oa ook Philippe Vandenabeele zijn workshop ‘The Art of Ampuku Abdominal Shiatsu’ zal presenteren.

Shiatsu, een beoefening die altijd doorgaat, verrijkt wordt door interessante ontmoetingen en met voortschrijdend inzicht groeit en bloeit! Op zoek naar de essentie!

Tot binnenkort

Peter Albrecht

157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page