top of page

Bewuste manier van aanraken

Terugblik op de workshop van Wilfried Rappenecker: ‘living meridians’.

In Brussel op 6-7-8 september ’19 voor Shinzui Shiatsu School door Peter Albrecht.


Op 5 september, het was aangenaam weer, haalde Ik W.Rappenecker op in Zaventem. Twee jaar geleden volgde ik een workshop door hem gegeven in onze school, Ik herkende Wilfried direct in de menigte, hij is groot en maakt een energieke indruk. Hij vroeg me, tijdens de autorit naar zijn verblijf, over de politieke situatie in ons land. Dat was niet zo heel simpel uit te leggen... Maar al vlug kwamen we tot het onderwerp Shiatsu. Hij bleekt een heel toegewijde leraar, vroeg me naar de competenties van de leerlingen en vertelde me over de twee assistentes die hem zouden vervoegen. Birte Ernestus Holtkamp, heeft de Schule Fuer Shiatsu in Hamburg overgenomen van W. Rappenecker, en Cornelia Morgenroth uit Bamberg.


De ochtend van de eerste dag kregen we een korte uiteenzetting van de Wilfried Rappenecker Shiatsu methode, die vooral een energetisch bewuste manier van aanraken is. Hij is een genereus man en deelt zijn kennis op zo’n manier dat je heel bewust van jezelf, je eigen houding en je energetische toestand, in relatie treedt met de energetische toestand van de ontvanger. Volledig aanwezig in elke aanraking waardoor je je gemakkelijker verbindt met de energetische resonerende ruimte van de meridianen en je zo kunt observeren wat er gebeurt. Tijdens de drie lesdagen vestigde W.Rappenecker onze aandacht hier en nu in elke aanraking, het waarnemen wat er gebeurt en als er niets gebeurt, is het ook goed.
Observeren is niet iets speciaals willen verwachten. Naast het voelen van het resonerende veld in de meridianen en de organen leerden we ook contact met de energie maken voordat we het lichaam fysiek aanraken. En dat dit heel gemakkelijk te voelen is, kon iedereen beamen. Interessant was ook dat we bij een jitsu plaats niet persé vlug moeten werken om de energie te verspreiden maar dat we ook een langer contact kunnen gebruiken om beweging mogelijk te maken. Er zijn zones waar we graag wat langer blijven, die we interessant vinden om wat langer te observeren. Telkens als we oefenden kwamen een aantal zinnen als mantra’s bovendrijven: -Maak jezelf groot en blijf in dicht contact met de aarde. Open je borststreek en ontspan je schouders. -Observeer of je het contact voelt met de resonantie van de energetische ruimte van de meridiaan en van het orgaan. -Werk niet enkel met je hara maar ook met je plexus solaris en je hart. Je in volledige aanwezigheid verbinden met het hele lichaam en de energie van de ontvanger. Zonder jezelf te forceren, open en ontspannen. -Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt en observeer wat er gebeurt. Be playful! -Kijk of je iets te weten komt over de ontvanger dat je nog niet wist voordien en als de ontvanger het wil kun je het nadien delen. Door ons zo volledig in deze beoefening te loodsen was er een heel geconcentreerde sfeer te voelen. Daarnaast kregen we ook een oefening om beweging in en bewustzijn van onze hara te verwezenlijken. In ruglig het haragebied van rechts naar links bewegen en de rest van het lichaam ontspannen te laten rusten. Na 10 minuten bewegen voelden we een warmte of een trilling in onze onderbuik. Wilfried gaf ons ook een geleide meditatie. Op zaterdag na de les was er een verrassing, plots kwam muziek uit het niets uit de speakers en hebben we allemaal samen spontaan gedanst. We genoten ook elke ochtend van een half uur Kiko door mijn collega Frédéric Duribreux gegeven om de dag te beginnen.


Er was telkens ook ruimte om vragen te stellen en onze ervaringen te delen. Tijdens het oefenen kwamen Wilfried, Birthe en Cornelia ons bijstaan en hielpen ons zacht en doeltreffend. De reacties van de studenten waren heel positief, iedereen vond het een nieuwe verdieping van onze Shiatsu. Iedereen hoopte op een volgende workshop met deze leraar. Bedankt voor jullie talrijke aanwezigheid en jullie positieve aandacht!106 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page